Deze website gebruikt cookies die helpen om je online ervaring te optimaliseren. Lees meer ... GA VERDER

Team Amnesty

Oyub Titiev

Oyub Titiev

Ik ben een Tjetsjeense mensenrechtenverdediger. Ik sta aan het hoofd van het Memorial-kantoor in Grozny. Op 9 januari 2018 werd ik gearresteerd onder de valse beschuldiging van drugsgebruik.

De rechtszaak tegen Oyub Titiev en Memorial

Oyub Titiev (geboren op 24 augustus 1957) is een Tsjetsjeense mensenrechtenverdediger. In Grozny leidt hij het kantoor van Memorial, een mensenrechtenorganisatie die juridische bijstand verleent en bezig is met educatie, onderzoek en rapportering. Op 9 januari 2018 werd Oyub aangehouden door de politie, die hem valselijk beschuldigde van drugsbezit. Vervolgens werd hij verschillende uren incommunicado vastgehouden op het politiebureau. Hoewel hij alle feiten ontkent, zit hij vandaag nog altijd in de cel. Zijn voorarrest werd al verschillende keren verlengd. De laatste keer gebeurde dat op 31 mei.

Vlak na Oyubs arrestatie zag zijn familie zich genoodzaakt om uit Tsjetsjenië weg te trekken. Oyub legde onder druk een valse verklaring af. Het risico dat hij nog gefolterd zal worden, is reëel. Volgens de collega's van Oyub werd er in de loop van het onderzoek  al nieuw "bewijsmateriaal" tegen hem gefabriceerd.

Amnesty International gelooft dat de aanklachten tegen Oyub Titiev verzonnen zijn en dat hij achter de tralies zit om hem het zwijgen op te leggen. Op die manier willen de Russische autoriteiten ervoor zorgen dat hij zijn mensenrechtenwerk niet kan doen. Oyub is een gewetensgevangene. Hij wordt gevangen gehouden louter en alleen omwille van zijn vreedzame mensenrechtenwerk. Amnesty vraagt om alle aanklachten tegen Oyub te laten vallen en hem onmiddellijk en onvoorwaardelijk vrij te laten.

Achtergrondinformatie

Oyub Titiev werkt al jarenlang in het Memorial-kantoor in de stad Grozny. Hij werd verschillende keren bedreigd omwille van zijn mensenrechtenwerk. Hij kwam aan het hoofd van de Grozny-afdeling te staan vlak na de moord op Memorial-medewerker en mensenrechtenverdedigster Natalia Estimerova in 2009. Als gevolg van die moord verlieten vele medewerkers van Memorial het land uit vrees voor hun leven. De organisatie moest haar werk in Tsjetsjenië gedurende vijf maanden staken. De laatste maanden voor zijn arrestatie deed Oyub Titiev onderzoek naar de zaak over 27 zogenaamd gedwongen verdwenen Tsjetsjenen, die later in de nacht van 26 januari 2017 neergeschoten werden door de politie. De Russische onafhankelijke krant Novaya Gazeta rapporteerde uitvoerig over die gebeurtenis. Oyubs collega's geloven dat zijn aanhouding een poging van de autoriteiten is om te verhinderen dat hij zijn legitieme mensenrechtenwerk verderzet.

De vervolging van Oyub Titiev is geen geïsoleerde zaak en evenmin een persoonlijke vereffening. De vervolging kadert in een campagne om mensenrechtenverdedigers uit Tsjetsjenië weg te drijven en alle rapportering van mensenrechtenschendingen te stoppen. Oyub Titiev redden is Memorial redden.