Deze website gebruikt cookies die helpen om je online ervaring te optimaliseren. Lees meer ... GA VERDER

Team Amnesty

Azza Soliman

Azza Soliman

Ik ben mensenrechtenadvocate en ik kom op voor de rechten van vrouwelijke slachtoffers van misbruik in Egypte.

Wie is Azza?

Azza Soliman is een 51-jarige Egyptische advocate. Ze is moeder van twee kinderen. Ze verdedigt slachtoffers van misbruik, foltering, willekeurige detentie, huiselijk geweld en verkrachting. Daarbij riskeert ze elke dag haar eigen veiligheid en vrijheid.  Azza is co-oprichter van het centrum voor de juridische bijstand voor Egyptische vrouwen (CEWLA, Centre for Egyptian Women’s Legal Assistance) en van Lawyers for Justice and Peace. Deze organisaties bieden rechtsbijstand en ondersteuning aan vrouwen die in armoede leven en/of het slachtoffer zijn van misbruik.

Azza en andere Egyptische mensenrechtenverdedigers worden door de overheid aanzien als spionnen en "een bedreiging voor de nationale veiligheid". Ze zijn het slachtoffer van lastercampagnes die gevoerd en gevoed worden door de Egyptische veiligheidsdiensten en verschillende mediakanalen die pro-regering zijn. Een aantal presentatoren en kranten toonden bijvoorbeeld foto’s van Azza en noemden haar een vijand van de Egyptische staat. Een presentator zond ook vervalste telefoongesprekken uit die ze zogenaamd met haar vrienden voerde.

Naast deze lastercampagnes krijgen Azza en andere mensenrechtenverdedigers te maken met lange verhoren, reisverboden en bevroren bankrekeningen. Ook dreigen ze vervolgd te worden. Zo werd Azza onlangs gearresteerd en ondervraagd.

De rechtszaak tegen Azza

Er hangt Azza een aanklacht boven het hoofd voor "het besmeuren van het imago van Egypte", alleen maar omdat ze stelde dat vrouwen in haar land het risico lopen op verkrachting. Egypte ontkent immers dat er binnen zijn grenzen vrouwen worden verkracht. Azza heeft een reisverbod gekregen en haar bankrekening is bevroren. Ze kan tot 15 jaar celstraf krijgen.

Zaak 173, een zaak die verschillende mensenrechtenverdedigers beschuldigt onder wie Azza, zou ervoor kunnen zorgen dat een groot deel van hen levenslang opgesloten wordt.

Op 7 december 2016 werd Azza gearresteerd en urenlang ondervraagd. Er lopen drie ongegronde aanklachten tegen haar. Ze wordt ervan beschuldigd belastingen te ontduiken. Ze zou de organisatie die ze bestuurde niet geregistreerd hebben. Tot slot wordt ze aangeklaagd voor laster tegen de Egyptische staat. Dit allemaal omdat ze vrouwelijke slachtoffers van misbruik verdedigt.

Sinds november 2016 loopt er een reisverbod tegen Azza. De onderzoeksrechter liet ook haar rekeningen bevriezen. Bij veroordeling zou Azza tot 15 jaar celstraf kunnen krijgen.

Achtergrondinformatie

Sinds de vreedzame protestacties van de Arabische Lente, en de gewelddadige reactie van de regering hierop, is Egypte een steeds instabieler land. Duizenden mensen, onder wie vreedzame critici, activisten en leiders van de oppositie, worden gearresteerd in naam van de nationale veiligheid. Honderden worden langdurig opgesloten zonder aanklacht of proces, gemarteld en mishandeld. Honderden anderen werden na een oneerlijk (massa)proces ter dood veroordeeld. Ook is er veelvuldige discriminatie van vrouwen, holebi’s en transgenders en religieuze minderheden. De straffeloosheid is immens. De verantwoordelijken voor deze mensenrechtenschendingen worden zelden berecht.