Deze website gebruikt cookies die helpen om je online ervaring te optimaliseren. Lees meer ... GA VERDER

Team Amnesty

Atena Daemi

Atena Daemi

Ik ben een mensenrechtenactiviste en ik voer actie tegen de doodstraf. Sinds november 2016 zit ik daardoor in de cel.

Wie is Atena Daemi?

Atena Daemi is een 30-jarige Iraanse mensenrechtenactiviste die campagne voert tegen de doodstraf. Ze werd veroordeeld tot zeven jaar celstraf op basis van verzonnen aanklachten. Atena werd ervan beschuldigd een gevaar voor de nationale veiligheid te zijn. Ze kreeg geen eerlijk proces.

De aanklachten

In mei 2015 werd Atena aanvankelijk veroordeeld tot 14 jaar cel voor aanklachten zoals “bijeenkomen en samenzweren tot misdaden tegen de nationale veiligheid”, “het verspreiden van propaganda tegen het bewind” en “het beledigen van de stichter van de Islamitische Republiek Iran en de Hoogste Leider”. Haar proces duurde 15 minuten. In die tijd werden ook drie andere activisten berecht.

De bewijslast die haar ten laste werd gelegd was het plaatsen van Facebookposts of tweets waarin ze kritiek gaf op het doodstrafbeleid van de overheid, het uitdelen van anti-doodstrafflyers, het deelnemen aan een vreedzaam protest in 2014 tegen de executie van een jonge Iraanse vrouw, het bezoeken van de begraafplaats van mensen die gedood werden tijdens de protesten in aanloop naar de presidentiële verkiezingen van 2009 en het versturen van informatie over misbruik van politieke gevangenen naar mensenrechtenorganisaties buiten Iran.

In september 2016 reduceerde een beroepshof haar celstraf tot 7 jaar. Atena Daemi’s advocaat vroeg een rechterlijke herziening van haar zaak, die nog steeds hangende is bij het Hooggerechtshof.

Verdoofd aan een kant van het gelaat

De laatste maanden kampt Atena met een aantal gezondheidsproblemen. Een ervan is verdoving aan één kant van het gelaat. De gezondheidskliniek van de Shahr-e Rey-gevangenis liet weten dat dat het gevolg kan zijn van zenuwschade die ze mogelijks opliep toen ze op gewelddadige wijze uit isolatie werd gehaald op 12 maart 2018. Bij haar overplaatsing naar de Evin-gevangenis op 9 mei werden er daarom testen uitgevoerd. Atena wacht nu op de resultaten.

Achtergrondinformatie

De Iraanse justitie en veiligheidsdiensten treden sinds het aantreden van president Rouhani in 2013 harder op tegen mensenrechtenverdedigers. Activisten die opkomen voor de rechten van Iraniërs worden beschimpt en opgesloten.

De Iraanse autoriteiten pochen over hun verbeterde relaties met de VN en de EU, zeker na het afsluiten van de nucleaire deal, maar tezelfdertijd worden mensenrechtenverdedigers die contacten hebben met diezelfde instellingen behandeld als criminelen.